Ben jij iemand die het lekker vindt om koffie (of thee) uit precies die ene mok of dat ene kopje te drinken? Je weet wel, die ENE beker die je altijd dat heerlijke gevoel geeft dat je koffie nog veel beter smaakt? Ik ken een paar mensen die een selectie mokken hebben waaruit ze de mok kiezen die op dat specifieke moment het beste voelt.

Je weet niet precies waarom je die specifieke mok kiest; die heeft gewoon dat ene bijzondere, dat alleen voor jou een speciale betekenis heeft. Weet je wat ik bedoel? En wist je dat je onderbewuste brein een grote rol speelt bij deze ochtendroutine? Ik wil graag wat gedachten met je delen over hoe dit werkt. Ik heb er een leuke oefening bij gedaan (geen transpiratie vereist) die je een hoop zal leren over jou en je relatie met je speciale mok. Laten we denken aan wat onze voorkeuren bepaalt. Waarom verkiezen we die ene kleur boven de ander, of die ene vorm boven de andere?

Oefening:

  • Zie je favoriete mok of kopje voor je.
  • Wat vind je er precies het fijnst aan?
  • Als je je op dat specifieke detail focust, wat voel je dan? Probeer niet dat gevoel te benoemen, maar: WAAR in je lichaam voelde je WAT? Laat zelfs de kleinste veranderingen in je gevoelens je niet ontgaan.
  • Focus nu op dat ene detail waar je zo van houdt en word je werkelijk bewust van hoe dit je laat voelen.
  • Sta nu je brein toe om spontaan te komen met welke herinnering dan ook.
  • Wat is de eerste herinnering die spontaan opkomt? (het kan alles zijn! Het hoeft niet eens iets met koffie te maken te hebben).
  • Wat is overheersend in die herinnering die zojuist naar boven kwam?
  • Wanneer je eenmaal het detail van je herinnering hebt gevonden dat voor jou het belangrijkst is, focus daar dan op.
  • Merk je dat die focus zorgt dat je gevoelens intenser worden?

Dit is een korte oefening waarin we ons eerste stapje maken om te begrijpen hoe je onderbewuste brein werkt. De spontane herinnering die bovenkwam is niet zo ‘spontaan’ als je misschien denkt. Die herinnering is getriggerd door dat detail van je favoriete mok. Je zult merken dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat wanneer je inziet dat je onderbewuste brein al je voorkeuren en keuzes in het leven bepaalt.

Maar bedenk eens hoeveel keer per dag je keuzes maakt die gebaseerd zijn op voorkeuren. Begrijpen waarom die voorkeuren er zijn en waar ze vandaan komen, geeft je een heel nieuw niveau van controle over je leven. En, ook belangrijk, over je koffie.

Ik wens je mokken vol heerlijks!

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen