Ik stond vorige week in de supermarkt en iemand vroeg me ‘hoe gaat het met je?’

Ik antwoordde: ‘Lief dat je het vraagt, maar het gaat niet zo goed met me vandaag’ (ik was namelijk nieuwsgierig naar wat ze zou doen).

Nou, dat ontdekte ik heel snel: NIETS! Ze ging door met haar bekende routine en besprak het weerbericht. Dus okay, ze leverde een bijdrage aan de conversatie, maar die had niets te maken met haar eigen vraag. 🙂

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel mensen het zo moeilijk vinden om werkelijke empathie of compassie voor iemand te tonen? Zijn we zo bang voor emoties? Het leven heeft mij geleerd dat je, om de angst te overwinnen betrokken te worden bij andermans emoties, eerst de angst voor je eigen emoties moet overwinnen. Maar dan moet je eerst begrijpen dat emoties het gevolg zijn van wat je in je lichaam ervaart.

Neem bijvoorbeeld een groep mensen die samen een film kijken. Ze zullen elk een andere fysieke reactie hebben op wat er te zien en te horen is. Ze etiketteren hun gevoel misschien als hoop of angst, als droefheid, onrecht, liefde, enzovoort. Maar al zullen ze een bepaald gevoel hetzelfde etiketteren, ze kunnen dat heel verschillend voelen in hun lichaam.

Dit kan een leuk spelletje zijn als je met een groep vrienden bent. Vraag ze bijvoorbeeld te omschrijven hoe ze geluk in hun lichaam ervaren.

Vertel ze in hun hoofd terug te gaan en een moment te herleven dat ze voelde en ervoer als geluk. Dan vraag je ze specifiek: WAAR in je lichaam voel je WAT? Je zal verrast zijn over de grote verschillen in de antwoorden die je van een ieder krijgt. En we hebben het hier over precies dezelfde emotie!

Maar als je niet je familie of vrienden erbij wilt halen en je liever wat dichter bij huis blijft, zou ik je aanraden het volgende filmpje te bekijken:

Ga lekker zitten, zet het volume hoog en sta elke emotie toe die opkomt. Let op je gevoelens die je ervaart terwijl je het filmpje bekijkt. WAAR in je lichaam voel je WAT?

 

Ik weet niet hoe jij het filmpje hebt ervaren, maar voor mij wat het een achtbaan van emoties en gevoelens in mijn lichaam. Ik voelde verdriet, hoop, kracht, power – maar zoals ik al eerder zei: dat zijn maar etiketten. Ik voelde lichamelijke veranderingen zoals een snellere hartslag, spanning in mijn nekspieren, tranen en vlinders in mijn buik. Misschien geef jij de emoties die jij voelde hetzelfde etiket als ik maar het is ook mogelijk dat je ze niet op dezelfde plek in je lichaam voelt als waar ik ze voel. Dus waar in je hoofd, borst, buik, spieren, rug enzovoort voelde jij iets? En hoe zou je beschrijven wat je voelde?

Dit is slechts het begin van je reis om je ware ik en je ware krachten te ontdekken en te begrijpen.

Omdat het onderscheid van hoe jij JOUW emoties ervaart, je uniek maakt, zal dat een diepe impact hebben op de manier waarop je beslissingen neemt.

In mijn komende blogs zal ik meer uitleggen over de bron en het belang van de emoties voor je gezondheid, welzijn, gedrag en relaties. Maar als je daar niet op kunt wachten, voel je dan vrij om op de pmaminded.nl site het gratis e-boek te downloaden. Of, als je van boeken houdt, begin dan nu meteen aan een geweldig goed boek, ‘Innerlijke Macht’.

Wacht niet op de juiste tijd om je reis naar welzijn te beginnen. JOUW tijd is NU.

Geniet van de reis!

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
IIngrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen