Je kent dat gevoel wel…

Je hart begint te hameren. Het pompt je borst uit met honderd kilometer per uur. Je bent duizelig, bent kortademig. Je voelt je compleet los van de realiteit – totale paniek.

Dit zijn de alom geaccepteerde verklaringen van symptomen – en oorzaken – van angstaanvallen.

Maar voordat we ons tripje naar de dierentuin gaan maken, zou ik even kort naar het begrip ‘oorzaken’ willen kijken. Je hart kiest er niet expres voor om met honderd kilometer per uur je borst uit te pompen, het kiest er niet voor harder te kloppen. Het is niet de oorzaak van je angstaanval – het is het gevolg. Ik zal je zo laten zien wat ik bedoel: met ons tripje naar de dierentuin. Maar eerst dit:

De geaccepteerde behandelingen voor ‘angstaanvallen’ zijn therapieën, medicijnen, ademhalingsoefeningen, diëten, meditatie en algemene zelfhulpmethodes.

Er zijn dagen dat je in een fantastisch bui bent, je heel goed voelt, en dan van de ene op de andere seconde een heel negatief gevoel hebt. Het ene moment lijkt alles zonnig, het andere moment woedt er een orkaan binnenin je. In de meeste gevallen heb je geen idee van wat je ‘getroffen’ heeft waardoor die heerlijke stemming omsloeg naar dat vreselijke gevoel.

Herinner je je die blog waarin ik je vertelde over die baby die met zijn hoofdje vastzat tussen de spijlen van haar babybedje? En hoe die ervaring een bad cluster veroorzaakte? Ik heb hieronder een voorbeeld opgenomen dat laat zien hoe in een heel andere situatie zo’n bad cluster van zoveel jaar geleden geactiveerd kan worden. En dat veroorzaakt dezelfde extreme veranderingen in je gevoelens als toen.

Laten we teruggaan naar het babybedje:

Marla is 1 jaar oud wanneer ze wakker wordt in haar bedje. Ze begint te spelen met een knuffel (leeuw) en een bal met allerlei kleurtjes. Ze begint al aardig te kruipen en ze wordt helemaal opgewonden wanneer ze ontdekt dat ze de bal kan duwen en laten bewegen, door hem te laten rollen met die leuke nieuwe bewegingen die ze heeft geleerd.

Ze botst met haar hoofd tegen de spijlen van haar bedje en haar hoofdje komt ertussen vast te zitten. In een reflex probeert ze haar hoofd terug te trekken maar het zit hopeloos vast. Ze kan zichzelf niet loskrijgen. De pijn en de druk in haar koppetje worden sterker, de temperatuur in haar kleine lijfje stijgt, haar hart begint heel hard te kloppen en elke spier is gespannen. Ze creëert een Bad cluster. Ze huilt zo hard dat haar moeder komt aanrennen om haar te redden. Haar moeder tilt haar op en houdt haar in haar armen.

Stel je nu deze baby 30 jaar later voor als een volwassen vrouw.

Elk jaar hebben zij en haar vriendin Stacy een meidendag en verrast een van hen de ander met een bestemming. Dit jaar was het Marla’s beurt om een locatie uit te kiezen. De week ervoor heeft ze een nieuwsbrief van de dierentuin ontvangen, over een pasgeboren leeuwenwelpje. Ze is helemaal gesmolten door de foto van het welpje, dus ze heeft besloten dat dit haar verrassing zou zijn voor het jaarlijkse uitje met haar vriendin.

Die dag heeft Marla er heel veel zin in. Ze geeft haar verrassingsticket aan Stacy en vertelt over het welpje en hoe schattig het eruit zag op de foto, met zijn bruin gestreepte bontjasje en zijn donkerbruine ogen – zooooo lief! Het is een mooie dag, en nadat ze samen hebben ontbeten gaan ze in een heerlijke stemming naar de dierentuin.

In de dierentuin gaan ze richting welpje. Maar helaas is er een grote groep mensen die hetzelfde idee hadden gehad. Marla blijft optimistisch: ze gaat achterin de rij staan. Al snel komen er meer mensen en wordt het echt druk. Mensen duwen haar naar voren, stoten haar soms uit haar evenwicht. Maar – ze focust op haar doel: het welpje zien. Maar ze raakt wel enigszins geïrriteerd. Het wordt ook warmer. En door de grote menigte kan ze niet wegkomen. Voor haar in de massa ziet ze een paar kinderen staan huilen; ze dragen shirts met allerlei kleurtjes.

Plotseling voelt Marla een intense angst. Haar spieren spannen zich, haar hart begint heel snel te kloppen en haar hoofd wordt met de minuut heter. Ze probeert achteruit te stappen maar zit klem tussen al die mensen, wat de stijgende paniek bepaald niet sust. Tranen branden in haar ogen en het enige wat ze nog wil is: weg daar! Ze duwt met haar armen opzij maar hoe ze ook probeert te bewegen, ze kan er niet uit. Haar hoofd tolt en ze krijgt het steeds warmer. Marla begint te huilen.

En onmiddellijk komt haar vriendin Stacy haar redden. Ze neemt Marla in haar armen, terwijl ze sussende woordjes spreekt, en haar vertelt dat alles goed zal komen.

Marla kalmeert door Stacy’s stem en de mensen om haar heen maken wat ruimte voor haar, zodat ze zich bevrijd voelt. Voor haar ziet ze het kleine leeuwenwelpje en de kinderen in de shirts met al die kleurtjes die naar haar kijken. De paniekgevoelens die ze had, verdwenen langzaam.

KinderbedjeDierentuin
 • Opwinding (vanwege het nieuwe leuks van de bal laten bewegen)
 • Leeuwenknuffel
 • Spijlen van het bedje
 • Leren kruipen bal met kleurtjes
 • Hoofd klem tussen de tralies
 • Geluid van haar huilen
 • Moeder die haar in de armen houdt
 • Kalmerende stem van haar moeder
 • Fysieke symptomen als baby
 • Opwinding (vanwege het gaan kijken naar het leeuwenwelpje)
 • Leeuwenwelpje
 • Spijlen van de leeuwenkooi
 • Uit evenwicht raken door aanstoten
 • Klem tussen omringende mensen
 • Geluid van de huilende kinderen
 • De arm van Stacy om haar heen
 • Kalmerende stem van Stacy
 • Fysieke symptomen in de dierentuin

Marla kan zich haar enge kinderbedervaring niet bewust herinneren. Het zit namelijk opgeslagen in een bad cluster. Maar haar lichaam voelt wel degelijk het resultaat van deze geactiveerde bad cluster. Als het alleen het leeuwenwelpje was geweest dat de leeuwenknuffel in de bad cluster had geactiveerd (de knuffel in haar babybed), zou het niet zo’n paniekaanval zijn geworden. Maar er waren zoveel overeenkomsten, en elk van de geactiveerde overeenkomsten zorgt ervoor dat de negatieve gevoelens sterker worden.

Dus waardoor liet de situatie in de dierentuin (die inhoudelijk volkomen anders was dan haar enge kinderervaring) haar lichaam toch op dezelfde manier reageren? Dit gebeurde doordat het onderbewuste brein niet denkt of voelt. Het vergelijkt gewoon eenvoudige stukjes van zintuiglijke waarnemingen, zoals kleuren, objecten, symptomen van gevoelens, stemmen, woorden, enzovoort. Elk detail activeert een hele rits gelijksoortig onderbewust vergelijkingsmateriaal. Onze huidige gevoelens worden gecreëerd uit de gevoelens die aan dat geactiveerde vergelijkingsmateriaal vastzitten. Ons onderbewustzijn is een stimulus-responsmachine. Het vergelijkt slechts, het leest codes en voert fysiologische commando’s uit die onze gevoelens creëren.

Zolang het geactiveerde vergelijkingsmateriaal juist wordt geanalyseerd en zintuiglijke gegevens van normale gebeurtenissen worden opgeslagen, is er niets aan de hand. Maar vergelijkingsmateriaal dat is opgeslagen in een bad cluster is onvolledig geanalyseerd en kunnen we ons daardoor niet herinneren. Elk detail van een bad cluster heeft exact dezelfde vervelende gevoelens (fysiologie) eraan vastzitten. Wanneer er eenmaal verschillende details van een bad cluster geactiveerd zijn, ervaren we die negatieve gevoelens in ons lichaam.

Ik begrijp dat je een hoop vragen kan hebben over hoe dit precies werkt en waarom het brein op deze manier werkt. Ik wil je graag verder helpen om, als jij last zou hebben van angstaanvallen, daar overheen te komen, en dit geldt ook voor heel veel andere gezondheidsproblemen. In mijn komende blogs ga ik in op nog veel meer ervaringen en details.

En als je daar niet op wilt wachten kun je alle antwoorden nu al vinden in het bijzondere boek ‘Innerlijke macht’, van de grondlegger van PMA, Joop Korthuis. Er zijn twee versies verkrijgbaar in de Tools/Shop op de pmaminded.nl site (in boek en e-boek formaat). Ik stuur je er met plezier eentje toe.

Op een heerlijk dagje in de dierentuin!

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

 

0

Je winkelwagen