We kennen allemaal wel de uitdrukking: ‘hou van een ander zoals je van jezelf houdt’.

Veel mensen passen die regel serieus toe. Naast hun al zo volle werkagenda zijn zij constant bezig met het helpen van anderen. Sommigen van ons zijn zo druk met het helpen van anderen dat ze zichzelf daarmee volledig uitputten.

Ik besloot daar iets over te schrijven nadat ik een geweldig artikel had gelezen over voor jezelf zorgen: Taking Care of Yourself.

Maar terug naar die bekende uitdrukking. De meeste mensen voeren die uit met de nadruk op iets doen uit liefde voor anderen. Maar voor mensen die zichzelf uitputten: als ze van hun vrienden, familie, kinderen, collega’s, enz. houden als van zichzelf – moet dit dan zover gaan dat ze zichzelf daarbij helemaal moeten wegcijferen? Nou ja, je begrijpt waarschijnlijk wel waar ik naartoe wil.

Als je werkelijk van jezelf houdt, zul je jezelf nooit uitputten. Dus gepast houden van anderen begint met houden van jezelf. Want als je jezelf niet genoeg respecteert om van jezelf te houden, wat kan je anderen dan geven wanneer je tegen ze zegt: ‘ik hou van je’?

 

Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Omdat ze het gevoel hebben dat dit egoïstisch is. Niets is minder waar. Wanneer je eerst voor jezelf zorgt, is de kwaliteit van wat je aan anderen kunt geven veel hoger. Als je niet eerst van jezelf houdt, zal er uiteindelijk niets over zijn om aan anderen te geven en zul je moeten terugvallen op hun liefde, energie en hulp.

Hou mijn volgende blogs in de gaten. Want als jij dat gevoel wel kent, hoe moeilijk het kan zijn om jezelf op de eerste plaats te zetten, wil je natuurlijk weten hoe je dat kunt verbeteren.

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen