Het is het seizoen van watermeloen, strand en vakantie! Ik weet dat heel veel mensen (ik ook) het hele jaar hard werken in de hoop dat ze straks van een welverdiende vakantie mogen genieten. Wat kijk je uit naar die maanden! Je hebt er zelfs een nieuwe outfit (of 2) voor gekocht. En als je van plan bent naar de tropen te gaan, ben je vast wat meer naar de sportschool geweest om te zorgen dat je mooi in je bikini past als je daar van die fantastische tijd in de zon geniet.

Ik denk dat de meesten van ons op vakantie gaan om te relaxen. En om meer quality time door te brengen met onze geliefden. Maar heb je weleens gemerkt dat er iets interessants gebeurt net voordat we vertrekken voor ons ontspanningsreisje?

We jutten onszelf op tot een pre-vakantie-paniek die bestaat uit het schoonmaken van het huis, de was opvouwen, een lijst maken van alles wat je nodig hebt (anders zou je het echt niet overleven), koffers pakken, je boardingkaart printen (en dan nog eens printen) voor het geval je die misschien per ongeluk thuis laat liggen. Je denkt eraan alles in je koelkast op te eten zodat die niet vol rot fruit en bedorven groenten ligt wanneer je thuis komt – en hebben we nou wel genoeg hondenvoer klaargezet voor haar logeeradres? En zijn we er wel zeker van dat we de goede route naar het vliegveld rijden? En mijn persoonlijke favoriet: het overweldigende gevoel van rampspoed dat je iets ontzettend belangrijks hebt vergeten.

En dan, wanneer we eindelijk op onze glorieuze bestemming zijn aangekomen storten we in van uitputting omdat we ons dan ineens precies realiseren hoe moe we zijn.

Klinkt het bekend?

Ik herinner me hoe ik me een aantal jaren geleden voor en tijdens mijn vakanties voelde. Ik had een nerveus en misselijk gevoel in mijn maag, buikkrampen, en soms ernstige hoofdpijn. Dit maakt me snel geïrriteerd, wat ik probeerde te onderdrukken (ik ben tenslotte op vakantie, ik zou me geweldig moeten voelen!), wat mijn lontje nóg korter maakte en leidde tot een intens gevoel van ongemak in mijn hele lichaam.

Maar naarmate ik meer terugkeek op die ervaringen, ontdekte ik dat het grootste deel van mijn stress niet werd gecreëerd door de omstandigheden. Mijn stress kwam doordat mijn vaste verwachtingen (het door mij gecreëerde beeld in mijn hoofd dat me vertelde hoe mijn vakantie hoorde te zijn en anders zou het geen succes zijn) niet in harmonie waren met de realiteit van dat moment. Daardoor stond ik mezelf niet toe de vakantie gewoon te laten gebeuren en me te laten verrassen. Want is dat niet de hele bedoeling van vakantie? Om te ontdekken, dingen te doen en ervaren die we in ons dagelijks leven niet meemaken of onszelf de tijd niet voor gunnen? Onze taak als vakantievierder is precies dat: vakantie vieren!

Als je jezelf bevrijdt van die intimiderende taak om te proberen het beste van je vakantie te maken dat ooit bestond, zal je werkelijk de voordelen van een rustpauze VOELEN.

Een toost op vakanties, vrijheid, en je levend voelen!

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen