Wil je direct contact? Bel 085 - 246 02 22 of stuur een e-mail |

Wist je dat al onze meningen, beslissingen en drijfveren zijn gebaseerd op onze overtuigingen? Sommige van deze overtuigingen zijn zo sterk dat we alles doen wat mogelijk is om ze te verdedigen en er aan vast te houden. De overtuigingen die het zwaarst wegen bepalen wie we zijn, hoe we denken, beslissen, handelen en ons gedragen. Overtuigingen worden in PMA termen ook wel ‘geloofssystemen’ genoemd omdat ze je doen geloven dat ze waar voor jou zijn.

Welke overtuigingen komen er in je op die jouw denken, beslissingen, handelingen en gedrag bepalen? Van welke dingen in je leven ben je overtuigd dat je ze moet doen en welke wil je absoluut niet doen?

 

Ochtendrituelen

Misschien ben je je niet altijd bewust van bepaalde overtuigingen, terwijl ze wel de dingen die je zegt en doet bepalen. Je geloofssystemen beïnvloeden je al vanaf het moment dat je ‘s ochtends wakker wordt. Laten we eens een simpel voorbeeld nemen: wat is het eerste wat bij je opkomt dat je ‘s ochtends moet doen? Voor sommige mensen is dit een kop koffie maken en ontbijten, voor anderen is dit het nieuws lezen of hun e-mail of Facebook account checken. Het kan van alles zijn.

Hoe zou het voelen als je dat morgenochtend niet zou doen? Sommige ochtendrituelen kun je misschien gemakkelijk skippen, anderen kunnen je een onprettig gevoel bezorgen als je ze zou overslaan. Dat gevoel wordt veroorzaakt omdat je overtuigingen verbonden zijn aan een code die deze gevoelens creëert. De gevoelens dienen als een soort van ‘waarschuwingssysteem’, als de stem van ons onderbewustzijn: “Hey jij daar, wat is er aan de hand? Ben je vergeten dat je dat moest doen?!”

Dit proces van overtuigingen die zich in uiten in gevoelens, gaat de hele dag door. Je ‘weet’ bijvoorbeeld alleen al door het zien van een bepaalde persoon, wat voor soort persoon het is en of je hem/haar mag of niet. Maar wat zorgt ervoor dat je dat weet? Niet je verstandelijke brein maar het gevoel dat je in je lichaam krijgt. Waarom? Omdat je onderbewuste vergelijkingsmateriaal een gevoel creëert van waaruit je overtuigingen en mening over die persoon ontstaan.

Dit onderbewuste vergelijkingsproces dat leidt tot geloofssystemen, meningen en oordelen gaat onafgebroken door. Het is ook verantwoordelijk voor het gevoel dat je bij een specifieke kleur krijgt, of je voorkeur voor een bepaald gerecht of drankje. Soms zijn deze gevoelens zo intensief dat alleen al de gedachte aan een bepaald gerecht zorgt voor misselijkheid of je het gevoel geeft te moeten overgeven.

Als dat ook voor jou geldt, wat is dan het gerecht of drankje dat een negatief gevoel bij jou oproept?

 

Clusters en bad clusters

We worden gedreven door onze geloofssystemen. Deze overtuigingen zijn altijd gebaseerd op onze gevoelens. Als dat niet het geval zou zijn, zouden het slechts onsamenhangende woorden zijn, die geen betekenis voor ons hebben.

Als deze gevoelens worden veroorzaakt door een geactiveerde ervaring uit ons verleden en we ons deze gebeurtenis van begin tot eind kunnen herinneren (in PMA noemen we deze gebeurtenissen clusters), dan is er niets aan de hand want we weten waarom we ons zo voelen.

Je hoort bijvoorbeeld dat iemand je vertelt hoe hij zich in z’n vinger gesneden heeft tijdens het bereiden van een maaltijd. Je kunt je meteen voorstellen hoe dit voelt door de herinnering aan die keer dat je jezelf gesneden hebt vanwege een taai stuk vlees, of zoals ik: door een appel op een onhandige manier te schillen ;-). Dit zijn normale herinneringen die worden veroorzaakt door geactiveerde clusters in je onderbewuste brein.

Maar de gevoelens die worden opgewekt doordat er een bad cluster actief is, zijn altijd negatief en je kunt je de inhoud ervan nooit bewust herinneren op dat moment.
Je lichaam zal de negatieve gevoelens die van dat bad cluster komen wel voelen.
Dit zijn de momenten wanneer je last hebt van stemmingswisselingen en je je down voelt zonder ‘aanwijsbare’ reden. Dit kan zelfs tijdens een feestje zijn waarop je eerst erg veel lol had tot plotseling dat plezierige gevoel omsloeg in een negatieve stemming.
Als je geïnteresseerd bent kun je hier meer over lezen in een van mijn eerdere blogs hierover.

De gevoelens die door deze bad clusters zijn gecreëerd zijn daarom nooit passend bij de situatie die zich voordoet.  Kenmerken van waarnemingen zoals bijvoorbeeld kleuren, geuren, een smaak, gezichtsuitdrukkingen en gebaren, activeren deze negatieve gevoelens.

 

Een vervelende vergadering

Stel je eens voor dat je een belangrijke vergadering hebt. Plotseling voel je je naar zonder dat je een specifieke reden of oorzaak kunt vinden voor deze negatieve gevoelens. Je vriendmechanisme activeert nu vertrouwde rituelen.  Zie mijn blog post van vorige week. Jouw rituelen of gewoonten helpen je om de onprettige gevoelens onder controle te krijgen. Gevoelens van onzekerheid en controleverlies zijn onacceptabel voor ons.  Je brein zal daarom automatisch zoeken naar een ‘logische’ redenen of oorzaken waarom je je onprettig voelt. Deze ‘logische’ redenen zijn niets meer dan meningen, oordelen, conclusies, theorieën, of in andere woorden: overtuigingen (geloofssystemen)!

Je ‘gebruikt’ de overtuigingen waar je het meest bij gebaat bent en die je weghalen van de echte oorzaak van je gevoelens en je gedrag op dat moment.

In dit geval kun je de overtuiging creëren dat er iets aan de hand is met die vergadering.

Niet alle mensen daar zijn te vertrouwen.  Je moet voorzichtig zijn om niet met alles in te stemmen want daar zouden ze je later nog wel eens verantwoordelijk voor kunnen stellen. Misschien willen ze je voor het karretje spannen… Ze willen je daar niet hebben. Ze moeten altijd jóu hebben. Dit zijn allemaal overtuigingen!
Met deze overtuigingen ben je niet geboren, ze worden gecreëerd gedurende situaties in je leven. Het gevoel dat deze overtuigingen vormt vindt zijn oorsprong in geactiveerde bad clusters die altijd een negatieve inhoud hebben. Ook de overtuigingen die door dit bad cluster zijn gevormd zullen negatief en schadelijk zijn. Omdat deze overtuigingen de bewuste registratie van je negatieve gevoelens onderdrukken, voelen deze overtuigingen niet verkeerd voor je en erken je ze.

Het ervaren van deze negatieve gevoelens tijdens een vergadering, kan er maar zo voor zorgen dat je een grote financiële deal misloopt! Of het kan spanningen tussen jou en je collega’s creëren. Maar bad clusters worden niet alleen op je werk geactiveerd. Dezelfde negatieve en onverklaarbare stemmingswisselingen kunnen je ook thuis overkomen, wanneer je praat met vrienden of tijdens een bezoek aan familie.

 

Oorzaak nr. 1 voor relatieproblemen

Kun je je voorstellen welke ellende het met zich mee kan brengen als je incorrecte, negatieve overtuigingen creëert over vrienden of familieleden? Het is zelfs de meest voorkomende onderliggende oorzaak voor relatieproblemen, relatiebreuken, scheidingen en ruzies! Houd hierbij in gedachten dat ik het heb over negatieve overtuigingen die door bad clusters worden opgewekt. Als een negatief geloofssysteem voortkomt uit gebeurtenissen die je je kunt herinneren (clusters) dan zijn ze meestal correct, als dat niet het geval is dan zijn ze gemakkelijk te veranderen. 

Saboterende overtuigingen worden altijd gevoed door de gevoelens van geactiveerde bad clusters. Deze behoren tot de hevigste gevoelens die we hebben.
De geloofssystemen die hierin hun oorsprong vinden zijn ook de sterkste overtuigingen die we hebben. We creëren zelfs overtuigingen over saboterende overtuigingen; over waarom we ons er aan vast moeten houden.

Ik begrijp dat het een hoop informatie is maar als je jezelf toestaat om naar je eigen lichaam en je onderbewuste te luisteren, zul je ontdekken dat de informatie down to earth is en gemakkelijk te volgen en toe te passen is.

Ik durf te voorspellen dat ook jij de kracht in je hebt om je negatieve geloofssystemen om te zetten in overtuigingen die je wel dienen. Van mij krijg je alvast behulpzame tools en inzichten zodat jij je ware ik beter leert kennen!

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

One response to “Hoe we ons voor de gek laten houden door onze Overtuigingen

Comments are closed.
0

Je winkelwagen