Het is vrijdagavond en je hebt afgesproken om met een stel vrienden na het werk wat te gaan drinken. Je bent helemaal opgewonden en kunt niet wachten tot het vijf uur is. Vanochtend heb je zorgvuldig je favoriete schoenen uitgezocht, en die nieuwe broek die je zo graag wilt dragen. Want je wilt je collega’s absoluut laten zien dat je na het werk óók heel leuk bent. Dus dat moet je outfit natuurlijk wel uitstralen. Dat alles geeft je een heerlijk gevoel.

Op je werk zie je al een paar vrienden en jullie praten over die nieuwe locatie waar jullie straks naartoe gaan. In je hoofd zie je al die mooie dingen die je te wachten staan al voor je. Overigens: heb je weleens gemerkt dat het je herinneren van de goede dingen van een vroegere ervaring al meteen zorgen voor een nóg beter gevoel? Je hebt je eigen ‘geluksmachine’ in je brein – hoe cool is dat?

Hoe dan ook, je kijkt naar de klok en het is bijna 5 uur, je doet nog een paar klusjes en gaat dan samen met je vrienden op weg naar die nieuwe cool locatie om wat te drinken. Jullie lachen wat af en je voelt hoe jullie verbonden zijn en hoeveel energie er is. Degene die je over deze nieuwe plek heeft getipt heeft wel een bedankje verdiend want het is echt gaaf. Er zijn leuke kleine loungeplekken met heerlijke banken en stoelen, gedimde lichten en trendy muziek. Dit is precies wat je je had voorgesteld – een gelukzalige plek.

Na een uur of wat hoor je ineens een hoop herrie links van je. Vanwege allerlei verschillende geluiden is het je niet meteen duidelijk wat het is. Maar je voelt een lichte trilling in je borst. Terwijl het geluid dichter bij jou en je vrienden komt, zie je wie al die herrie maakt. Een dronken man strompelt naar jullie groepje toe, zwaaiend met zijn vuist. Hij vloekt en roept allerlei obsceniteiten. Zijn gezicht is zo kwaad, dat kun je wel zien aan zijn gefronste wenkbrauwen en zijn wijd open ogen en mond.

Je voelt de spanning in je lichaam en kan bijna geen woord uitbrengen, terwijl je rondkijkt naar je vrienden. Sommigen moeten lachen en zeggen wat terug tegen de man. Anderen staan op en lopen weg. Eentje probeert zelfs redelijk met hem te praten, maar de man reageert helemaal niet op hem. En jij – daar zit je: bevroren in je stoel. Je wilt wegglippen. Maar op de een of andere manier kun je jezelf niet in beweging krijgen. De dronken man heeft geen controle over zijn bewegingen en hij valt, vlak voor jullie tafel.

De beveiliging komt en haalt de man weg.

Wat nog het meest verbazend is, is het feit dat ieder van je vrienden een totaal andere reactie had! Sommigen gaan gewoon door met hun drankjes en hun gesprek, sommigen hebben het over wat net gebeurd is en anderen wuiven het weg; ze zien eruit of ze er helemaal niet mee zitten. En daar zit jij in je stoel met strakke spieren, hoofdpijn en een hart dat zo bonkt dat je zeker weet dat iedereen het zou horen als de muziek wat zachter zou worden gezet. Het geweldige gevoel dat je de hele dag en avond had verdwijnt door deze situatie. In plaats daarvan zijn er angst, woede en een gevoel van eenzaamheid.

Mijn punt is: De dronken man heeft je niet fysiek aangeraakt of pijn gedaan. En toch voel je je ellendig. Hoe komt dat?

De manier waarop we fysiek reageren op wat we waarnemen wordt volledig beheerst door ons onderbewuste brein. Maar hoe werkt dat? Ons onderbewuste brein is als een enorme supercomputer. Het volgt strikte regels in de verwerking van binnenkomende en uitgaande informatie. Het verwerkt (gemiddeld) zo’n miljoen keer meer signalen (data, gegevens) dan waar je je ooit bewust van wordt. Feitelijk is die enorme onderbewuste proces verantwoordelijk voor het hebben van een bewustzijn.

Alles wat we in ons leven hebben meegemaakt is als vergelijkingsmateriaal opgeslagen in onze onderbewuste ‘database’. Daarmee identificeren we toekomstige gebeurtenissen die erop lijken. Als we die ervaringen niet zouden opslaan, zouden we nooit in staat zijn om ook maar iets te onthouden of te leren. We zouden niets hebben om huidige observaties en gebeurtenissen te vergelijken en we zouden elk detail in ons leven ervaren als een volkomen nieuwe ervaring. Logisch, niet?

Maar hoe ons onderbewuste mechanisme de identiteit van dingen die we zien, horen, proeven, ruiken en aanraken is één ding. Feitelijk kan een computer hetzelfde analyseproces doen. Maar er is één ding dat een computer niet kan: voelen! Als mens kunnen we ook analyseren om de identiteit van iets te bepalen. Maar wat ons menselijk maakt, is het feit dat we kunnen voelen welke waarde hetgeen we waarnemen voor ons heeft. Ons onderbewustzijn slaat niet alleen de geïdentificeerde details op van wat we zien, horen, proeven, ruiken of aanraken, maar ook wat we voelen over die details.

Bijvoorbeeld: toen je dacht aan de tijd met je vrienden, activeerden woorden als ‘vrienden’, ‘nieuwe locatie’, ‘lol’ en ‘vrijdag’ allerlei details over vorige ervaringen met andere vrienden die zijn opgeslagen in je onderbewustzijn. Als de meeste van die uitgaan-met-vrienden-details zijn opgeslagen met een heel positief gevoel, zul je ook een positief gevoel ervaren wanneer je eraan denkt. Dat is wat je die energie boost gaf die je die ochtend op die vrijdag voelde.

Maar de ingrediënten van het incident met de dronken man activeerden andere eerder opgeslagen gebeurtenissen in je brein. Die geactiveerde ervaringen waren niet zo leuk voor je, en daardoor beladen met negatieve gevoelens. Omdat die gevoelens zo sterk zijn, en vaak verbonden met angst, zullen ze altijd je positieve gevoelens overstemmen. Aan de andere kant; als je geen negatief vergelijkingsmateriaal uit je verleden hebt over dronken mensen met gebalde vuisten, woedende gezichtsuitdrukkingen, enzovoort, zal je lichaam totaal anders reageren. De gevoelens in je lichaam zorgen ervoor dat we geloofsovertuigingen creëren over wat we waarnemen. Onze acties zijn gebaseerd op die overtuigingen, en dat is waarom iedereen anders zal reageren in precies dezelfde situatie.

In mijn komende blogs zal ik (stap voor stap) ingaan op hoe je gevoelens, geloofssystemen en gedrag beheerst worden door je onderbewustzijn. En – wat zelfs belangrijker is – hoe je de gegevens van negatief opgeslagen ervaringen kun veranderen in positieve. Ik beloof je bij deze dat inzicht in hoe dit werkt je leven voorgoed zal veranderen!

Maar als je niet kunt wachten en nu al meer wilt weten over hoe dit werkt, dan is er een fantastisch boek in tools/shop van de pmaminded.nl website.

Het boek heet Innerlijke Macht en het bespreekt de wetenschappelijke achtergrond van deze informatie.

Er is zo veel meer te vertellen over ons onderbewustzijn. Over hoe het werkt en hoe we deze inzichten kunnen gebruiken om onze gezondheid en ons gedrag te goede te veranderen.

Ik wil je graag meer inzichten bieden, en je laten weten dat wat je ook ervaart in je lichaam en gedrag, of in de reacties die je uit: je KUNT het veranderen!

Diep van binnen weet je hoe jij je voelt. En je weet het wanneer dingen niet goed voor je zijn. Daar zijn antwoorden en oplossingen voor. En als je me dat toestaat, zal ik je de middelen geven om ze ten goede te veranderen – en voorgoed.

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen