“Eindelijk! Het is mijn laatste werkweek. Dan kan mijn vakantie beginnen!”.

Je hebt elke seconde afgeteld. Je bent er bijna. Dit is het moment dat je je realiseert dat al het werk dat je deze week nog moet doen ineens een eitje lijkt. Je hebt geen idee waar al die energie vandaan komt, maar alleen al de gedachte aan die welverdiende strandvakantie geeft je een energie boost. Dit geeft al aan dat alleen al denken aan de vakantie een wagonlading aan positieve herinneringen en emoties activeert. So far so good!

(Laten we een paar weken overslaan)

Je vakantie was perfect. Voor je vertrek las je een artikel over hoe je kunt zorgen dat je vakantie verbluffend geweldig is, wat inderdaad tot gevolg had dat je een geweldige tijd had, ver van je hectische leven.

Maar dan. Ik ken dat gevoel zo goed. Dan kom je thuis nadat je je twee weken hebt gekoesterd in de stralende zon, je ruikt naar zonnebrandolie en voelt je helemaal geweldig. En je wilt die zorgeloze stemming heel stevig vasthouden. Gewoon voor het moment leven en niet denken aan al die verplichtingen die je dagelijkse leven je presenteert. Gewoon je tenen in het zand voelen met een koel drankje in je hand en het geluid van de branding op de achtergrond…

Zie je het voor je? Als je nu in gedachten terug gaat naar het strand en de kalmerende effecten in je lichaam weer laat opkomen.

Klik dan het onderstaande filmpje aan en voel wat er gebeurt als je dagelijkse routine weer op je inhakt.

Het is je eerste werkdag en dat “heerlijke” geluid wekt je. Hoe heb ik het in vredesnaam in mijn hoofd gehaald om die stomme wekker te kopen met dat vreselijke geluid om me wakker te maken… JA, je bent nu wakker! En dat ontspannen vakantiegevoel is in één klap vervangen door het geluid van verplichtingen. Wat een heerlijke manier om je dag te beginnen.

Met elke vezel in je lichaam, weet je meteen dat je tijd van onbezorgde vrijheid voorbij is en het eerste dat door je hoofd gaat is hoe graag je die wekker tegen de muur zou willen smijten. Maar het wijzere stemmetje in je hoofd neemt het over en vertelt dat je dan een nieuwe zal moeten kopen – dus je eerste impuls volgen zou niet de slimste keuze zijn (helaas).

Je sleept jezelf uit bed en daar sta je voor de spiegel, terwijl je denkt “waar is de pit van vorige week?”  Je neemt een douche, kleed je aan en keert langzaam terug in je werkritme – je brein gaat een miljoen kilometer per minuut om te bedenken wat er die dag allemaal gedaan moet worden.

Het ‘vreemde’ van dit alles is dat je je realiseert dat exact hetzelfde werk dat je vandaag gaat doen een stuk minder makkelijk lijkt te gaan dan in de week net voor je vakantie. Je begint je af te vragen: ‘hoe was het mogelijk dat ik zoveel taken in één dag propte en ook toch energie had om allerlei dingen in en rond het huis te doen’. Nu, na dat je zo lekker uitgerust was in je vakantie, is het half twee in de middag. En het enige dat je wil is naar bed gaan en wensen dat het vrijdag was.

Hoe komt het dat, zelfs wanneer je van je werk houdt, het als zo’n last kan voelen om na je vakantie terug te gaan naar je normale werkschema?

Een van de vele redenen is dat je lichaam veel meer uitgeput was dan je dacht. Als je terugdenkt aan hoe je je voor de vakantie voelde (en je echt eerlijk bent tegen jezelf) – was je toen echt zo energiek bij het doen van al die dagelijkse taken?

Voelde je de alarmsignalen in je lichaam niet die je vertelden om een tandje minder te doen?

Ons lichaam communiceert constant met ons. Waarom volgen we die signalen niet op? Bijvoorbeeld die voortdurende hunkering naar een dutje, het plotseling optreden of verergeren van onze allergieën, het feit dat ons immuunsysteem niet 100% functioneert, omdat we de hele tijd moe zijn, of dat we tegen beter weten in aan ongezonde eetgewoonten vast blijven ouden. Ons lichaam vertelt ons dat we een pauze moeten nemen! Toch doen we dat niet.

Wat zijn dat voor signalen? En hoe weten we dat ons lichaam met ons probeert te communiceren. Blijf de komende posts in de gaten houden. Dan ga ik wat uitleggen over dit verschijnsel en zal het je steeds duidelijker worden hoe dit werkt en hoe je het in je voordeel kunt gebruiken.

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen