Heb je wel eens gehad dat je oog viel op die fantastische schoenen, die geweldige outfit of die verbluffende handtas en dat je gewoon WIST: dat MOET ik hebben! Je wist het zonder dat je maar met je ogen knipperde. Er was gewoon iets met die schoenen of outfit of handtas waardoor je deze eenvoudig niet kon weerstaan.

Maar waarom? Waarom voelen we die niet te stoppen kracht die ons overtuigt dat we niet zonder die aankoop kunnen? (het begint altijd in ons onderbewuste brein). Is het niet vreemd dat we dat onhoudbare verlangen voelen en dat we toch geen idee hebben waar dat gevoel vandaan komt?

Laat me je een voorbeeld geven:

Het is ochtend, je hebt net je eerste kop koffie ingeschonken en je denkt aan al het werk dat je moet doen. Papierwerk, e-mails die antwoord moeten hebben, telefoontjes die je moet doen en – o, heb ik het al gehad over die lading was die nog steeds uit je wasmand puilt? Je belooft jezelf dat je aan het eind van de dag de hele lijst af zult hebben. Maar eerst moet je naar de afspraak met je tandarts. Je gaat alleen even voor een snelle controle…

En natuurlijk vindt de tandarts dan net een gaatje in je tand. En natuurlijk heeft hij ‘gelukkig’ net tijd om het te vullen. Dus, hoeraaa..

Die hele ‘grap’ (die meer dan een uur duurde) past niet in je krappe schema dat je vanmorgen maakte. Je begint al een beetje te balen en de stress begint zich op te bouwen in je lichaam – alleen doordat je weet dat je de lijst nooit af zult hebben aan het eind van de dag.

Nu wil het toeval dat de tandarts zo fijn (het is maar hoe je het ziet) dichtbij het winkelcentrum zit. En omdat je schema toch al overhoop ligt overtuig je jezelf dat een kort kijkje in het winkelcentrum geen kwaad kan.

Is het je weleens opgevallen dat er als je door een winkelcentrum loopt, allerlei speciale geurtjes hangen, die je verlangen om iets te kopen aansporen? Oké, ik dwaal af…

Je loopt langs de etalages, kijkt naar binnen en ziet al die kleding en schoenen van het komende seizoen. Je hart maakt een sprongetje. En je begint te argumenteren met jezelf. Je weegt de voors en tegens af van naar binnen gaan of niet.

En voor je het weet, winnen de voors en sta je in de winkel en – heb je de mooiste schoenen die je ooit hebt gezien in je handen. Je weet niet wat het precies is, maar JE MOET ZE HEBBEN! Of zoals ik altijd zeg: Mijn naam stond er aan alle kanten op 🙂 Je voelt je vol energie en begint na te denken over de eindeloze mogelijkheden, er zijn zo veel outfits die je met deze schoenen kunt dragen!

Nu zijn er geen drempels meer, de schoenen zijn definitief van jou! Voor je het weet sta je buiten met een tas in je hand met die prachtige die-moet-ik-hebben-schoenen.

Je voelt je blij en energiek en alle zorgen van eerder die dag lijken zo, zo ver weg.

Maar hoe komt het dat, met zo’n negatief begin van de dag, zoiets kleins als nieuwe schoenen kopen onze hele dag naar een heel nieuw niveau kan brengen? Hoe werkt dat in ons brein?

Om het simpel te zeggen: het zijn niet de schoenen zelf maar de specifieke details van de schoenen die bepaald vergelijkingsmateriaal in ons brein activeren.

Het kan een kleur zijn of een bepaald onderdeeltje of de vorm van de schoenen of zelfs de geur in de winkel of de achtergrondmuziek die een specifieke ervaring uit je verleden triggerde. Het is een ervaring die is opgeslagen in je onderbewustzijn (het onderbewuste brein verwerkt ongeveer een miljoen keer meer informatie dan waarvan je je ooit bewust wordt). De gevoelens die aan die ervaring vast zitten veroorzaakten je opwinding van vandaag – het liet je uit je dak gaan en voor je het wist, móest je die schoenen hebben!

In de meeste gevallen heeft de getriggerde onderbewuste ervaring uit het verleden NIETS te maken met die schoenen. De ervaring was alleen opgeroepen door een kleur, geur of geluid dat je in de winkel waarnam.

Door te begrijpen hoe je onderbewuste brein met dit soort ‘trucjes’ dagelijks je beslissingen bepaalt, zal je meer in balans zijn tijdens je shoptripjes. En je zal je meer bewust zijn van je aankopen en de reden daarvan.

En nee, ik heb geen groter kast nodig voor mijn geliefde schoenfamilie 🙂

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen