Wij vrouwen zijn de grootste criticus als het op ons lichaam en ons uiterlijk aankomt – tenminste: ik was het wel.

Omdat we onszelf niet kunnen vermijden, is het niet zo vreemd dat we onszelf herhaaldelijk onder de microscoop leggen en net zo lang speuren tot we een dingetje ontdekken dat echt geen grote zorgen waard is maar die we opblazen tot een enorm probleem. 🙂

Het meeste daarvan komt uit ons eigen brein en in dat opzicht zijn we zelf onze ergste vijand! Het ligt in onze menselijke natuur om altijd iets anders te willen dan we al hebben, ongeacht of dat goed is! En ja, veel dingen die we echt willen, kunnen we bereiken, als we onze wil erachter zetten. Maar toch: er zijn dingen die je moeilijk of zelfs onmogelijk kunt veranderen.

Een van die dingen die we onmogelijk kunne veranderen is ons genetisch bepaalde lichaamsbouw.

Laten we eerst eens kijken wat jouw type lichaam is. Dan zul je meer begrijpen van je bottenstructuur en de aspecten van je lichaam waarvan je absoluut niet kunt verwachten dat je die kunt veranderen, wat je er ook aan doet.

Vrouwen hebben allerlei verschillende lichaamsbouwen. Maar de top 3 is:

  1. Ectomorph: iemand met die bouw zou je het typische skinny-meisje kunnen noemen. Ecto’s zijn licht gebouwd, hebben smalle gewrichten en dunne spieren.
  2. Mesomorph: dan heb je bredere botten, grote spieren en een van nature atletisch uiterlijk.
  3. Endomorph: dit lichaamstype is stevig en vaak zacht. Endomorphe mensen komen makkelijk aan.

Als je meer een ectomorphe lichaamsbouw hebt en je doel is endomorph of mesomorph te worden, of andersom, dan zal je het moeilijk krijgen (op zijn zachtst gezegd). Ofwel: je bent dan lekker bezig jezelf onzeker te maken en een rotgevoel te geven.

Het beste dat je kunt doen is uitvinden waarom je zo focust op je lichaam en waarom je er een probleem van maakt in plaats van dat je de natuurlijke schoonheid ervan accepteert. Je bent misschien geneigd om te zeggen: ‘zo ben ik nu eenmaal, ik kan er niets aan doen!’ Maar geloof me, dat is niet waar! Als dat zo zou zijn, zou je met die negatieve gevoelens geboren zijn, en dat ben je dus niet. Ergens in je leven heb je die negatieve opvattingen over je lichaam ontwikkeld. Er is altijd een reden, een eerdere ervaring in je leven, waarom je die meningen en gevoelens over jezelf hebt ontwikkeld.

Wanneer je eenmaal de goede verbindingen in je brein hebt gelegd, zal je de ware schoonheid die je bent gaan inzien en accepteren. Ik zal later meer over dit onderwerp posten. Want er is zo veel meer over te vertellen. Het zal je fantastisch helpen om trots te worden op hoe je eruit ziet en wie je bent.

Ik weet precies hoe je je voelt. Maar met het inzicht en de middelen die PMA me gaf, heb ik geleerd om die zeurende gevoelens van twijfel en onzekerheid achter me te laten. En dat kun jij ook.

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen