Het biedt je troost wanneer jij je rot voelt en het is je redder in nood.
Als jij je in de nesten hebt gewerkt praat het datgene recht wat krom van je was.
Heb je iets naars meegemaakt dan biedt het de nodige afleiding. En weet je wat zo fijn is? Het voelt je feilloos aan!

 

Vriendmechanisme

Bijna te mooi om waar te zijn vind je niet? ‘Het’ is geen echte vriend. Ook geen robot; robots ‘voelen’ niet. Wat is het dan wel? Het is een persoonlijk beschermingssysteem, in PMA termen het ‘vriendmechanisme’. Dit mechanisme opereert vanuit ons onderbewustzijn en beheerst veel van onze overtuigingen, beslissingen, acties en ons gedrag.

Deze unieke vriend is al sinds onze geboorte bij ons en vormt de basis van ons overlevingsmechanisme. Het beschermt ons tegen pijn en fysieke en mentale schade.

Het is een automatisch proces dat je nodig hebt om in leven te blijven en dat buiten je wil en bewustzijn om plaatsvindt.

Het volgt altijd de strikte regels van ons onderbewustzijn en wordt aangestuurd door de grootste genetische drijvende kracht in ons lichaam: WEG VAN DE PIJN.


De werking van het vriendmechanisme

In zijn boek ‘Innerlijke Macht‘, legt Joop Korthuis (grondlegger en ontwikkelaar van PMA) je uit hoe het vriendmechanisme werkt en hoe deze kennis jouw gezondheid en  gehele levenskwaliteit kan verbeteren. Onder normale omstandigheden is het er verantwoordelijk voor je te beschermen tegen gevaar; dat je je niet brandt aan een hete pan bijvoorbeeld of dat je niet van de trap valt. Ook helpt het je je woorden zorgvuldig te kiezen zodat je niet onnodig in conflict komt met anderen. Om je weg te houden van de pijn maakt het vriendmechanisme gebruik van verschillende tactieken. Zo heeft het de volledige controle over je geloofssystemen.

In feite is je vriendmechanisme het besturingssysteem van al je geloofssystemen. En aangezien het wordt aangestuurd door de grootste innerlijke drijfveer: WEG VAN DE PIJN, liggen ook onze geloofssystemen daaraan ten grondslag. Het resultaat is daarom altijd dat je vriendmechanisme je voorziet van overtuigingen die je zo ver mogelijk weg leiden van elke vorm van pijn en in de richting van plezier. Waar het niet mogelijk is om deze keuze te maken omdat beide keuzes in de richting van pijn gaan, volgt het altijd de regel ‘pijn of minder pijn’. Het vriendmechanisme komt al in werking zodra je ‘s ochtends wakker wordt: met jou ontwaken ook je geloofssystemen. Meestal ben je je er niet eens bewust van en handel je op basis van je overtuigingen zonder dat je er over nadenkt. 

Ik zal je een voorbeeld geven.

Een afspraak waar je niet onderuit kunt

Je wordt wakker en je voelt je niet lekker. Je bent verkouden, futloos en je wilt niets liever dan in bed blijven. Dan zie je dat het al acht uur is. Je herinnert je dat je om negen uur een belangrijke afspraak met je beste vriendin hebt. Ze ligt behoorlijk in de clinch met haar vriend en ze wil graag haar hart bij je luchten. Het is minstens 45 minuten rijden om bij haar huis te komen. Je bent van mening dat je op moet staan en je moet haasten.

Waarom vind je dat? Omdat je denkt dat je vriendin enorm teleurgesteld zou zijn wanneer je de afspraak zou cancelen op dit cruciale moment in haar leven. Dus raap je jezelf bij elkaar en haast je je met tegenzin naar de auto.

In dit voorbeeld creëert je vriendmechanisme allerlei overtuigingen om je weg van de pijn te duwen.


Onderbewust conflict

In eerste instantie lijkt de overtuiging om in bed te blijven de keuze waar je het meest bij bent gebaat. Als je ziek bent is een veelgebruikte remedie immers uitzieken en in bed blijven! Maar doordat je je de afspraak plotseling herinnert ontstaat er een onderbewust conflict. In een eerdere blog heb ik je verteld dat je onderbewustzijn gemiddeld meer dan een miljoen keer zoveel data verwerkt dan waar jij je ooit bewust van zult worden.
Een gedeelte van dat onderbewuste vergelijkingsmateriaal gaat over die vriendschap en de problemen waar je vriendin in verkeert. Een ander gedeelte kan bestaan uit gebeurtenissen in je leven waar jij dezelfde soort gevoelens van radeloosheid hebt ervaren, waardoor je je kunt voorstellen hoe pijnlijk het is wanneer je niemand hebt om je problemen mee te delen. Je vriendin zou wel eens zo teleurgesteld kunnen zijn dat ze de vriendschap verbreekt…


Minder pijn versus meer pijn

Je overtuiging die gerelateerd is aan teleurstelling en het verliezen van iemand is pijnlijker dan je overtuiging dat het ongezond is op te staan en om je vriendin te bezoeken als je je ziek voelt.
Deze overtuigingen, afkomstig van het vriendmechanisme, zorgen ervoor dat je de dekens van je afslaat en naar de afspraak gaat omdat het minder pijn verkiest boven meer pijn. Hoewel beide scenario’s ‘pijnlijk’ voor je zijn, duwt je vriendmechanisme je weg van de pijn door je te laten handelen volgens de minst pijnvolle overtuiging. Wanneer je geen afspraak zou hebben dan had je ‘vriendmechanisme’ je beslist in je warme bed gehouden!

Kun jij je een moment te herinneren wanneer je iets met tegenzin deed en je jezelf er met verschillende argumenten van hebt overtuigd waarom het beter was het toch maar zo te doen? Als je nu in gedachten terug gaat naar deze situatie,welke overtuigingen komen er dan spontaan naar boven? Ik durf te voorspellen dat het er meer dan 1 zijn!

 

Saboterende overtuigingen

Dit is een van de vele dagelijkse voorbeelden hoe je vriendmechanisme je beschermt

terwijl je brein optimaal functioneert. In de ideale wereld zou ons brein al onze zintuiglijke waarnemingen perfect en ongestoord analyseren. Helaas is dat in de realiteit niet altijd het geval. We komen in ons leven allemaal wel eens in een situatie waarin er een soort kortsluiting in ons brein ontstaat. Als deze situatie dermate vervelend is dat er een bad cluster ontstaat creëren we hardnekkige overtuigingen die ons niet dienen.

Sterker nog: het zijn juist deze overtuigingen die gecreëerd worden tijdens zo’n kortsluiting, die later verantwoordelijk zijn voor gezondheids- en relatieproblemen en het saboteren van onze eigen successen!

Maar maak je geen zorgen, er is nu een eenvoudige en effectieve manier om je te ontdoen van deze saboterende overtuigingen. Door inzicht te krijgen hoe deze overtuigingen in je onderbewustzijn ontstaan word je duidelijk hoe je deze kunt transformeren in overtuigingen die je wel helpen. En een extra mooie en dankbare bijkomstigheid is dat je met deze kennis ook weer anderen kunt helpen.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer ontdekken over je ware vriend?

Lees dan deel II over je vriendmechanisme in mijn volgende blog!

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen