Ik heb deze week een indrukwekkende film gezien. ‘Divergent’ . De film gaat over anders zijn dan anderen. Divergent speelt zich af in een wereld waar mensen zijn verdeeld in vijf verschillende groepen, gebaseerd op hun eigenschappen. Trish, de hoofdrolspeelster, blijkt een Afwijkende te zijn. Ze krijgt de waarschuwing dat ze nooit in een van de groepen zal passen. De algemeen geaccepteerde opvatting in de maatschappij is dat je, wanneer je niet in een specifieke groep past, een gevaar bent voor die maatschappij. Omdat men dan geen controle over jou heeft.

Nu weet ik niet hoe jij hierover denkt, maar persoonlijk wil ik niet in een hokje worden gestopt. Aan de andere kant: we leven allemaal in een maatschappij die van ons vereist dat we ons op een bepaalde manier gedragen zodat we vredig en prettig in deze wereld kunnen leven. En we worden heus wel in die vorm gegoten die blijkbaar vereist is. Je ziet het overal. In de media, in bladen, op TV – overal. En het kan knap verwarrend zijn. Die ‘vorm-training’ begint al op heel vroege leeftijd.

Laat me je een simpel voorbeeld geven.

Wanneer je als baby begint te praten, moedigt iedereen je gebrabbel aan. Volwassenen stoppen zelfs met hun gesprek om te ‘aaaaah-en’ over al die snoezige woordjes die jij uitkraamt – zelfs als ze geen woord verstaan van wat je zegt! Maar een paar jaar later, wanneer je echt goed begint te praten en hele zinnen kunt formuleren, lijken anderen ineens niet meer te vinden dat je woorden zo schattig zijn. Je bent ontzettend hard bezig om je eerder zo gewaardeerde praten naar het volgende level te brengen en plotseling vertellen ze dat je je mond moet houden! Omdat de volwassenen praten … hallooooo, hoe verwarrend is dat?

Dus nu leer je dat je stil moet zijn wanneer de volwassenen praten…

De les in dit simpele voorbeeld, en in uiteraard heel veel andere tegengestelde input die je krijgt, vormt je denken, overtuigingen, gevoelens en gedrag. En dat heeft heel veel invloed op alles wat je doet in het heden en in de toekomst. Al je ervaringen worden opgeslagen in je onderbewustzijn en van seconde tot seconde gebruikt als vergelijkingsmateriaal om je huidige gedrag te bepalen. Van je onderbewust opgeslagen positieve ervaringen zul je geen last hebben. Maar negatieve ervaringen kunnen je dwingen tot allerlei overtuigingen en gedragingen die helemaal niet goed voor je zijn.

Het ergste is dat je in de meeste gevallen niet eens bewust weet waarom je iets gelooft en handelt op een manier die niet in je belang is. Dit heeft effect op de mate waarin je werkelijk vrij bent in je gesprekken en gedrag met vrienden, familie, collega’s, enzovoort.

We hebben allemaal onze normen en waarden over hoe we in een bepaalde situatie het beste kunnen reageren op anderen. En daar is niets mis mee. Zo lang je rationele gedachten in balans zijn met je gevoelens. Anders komen we in conflict. Zo veel mensen vinden dat ze zichzelf duidelijker zouden moeten uitdrukken maar zijn bang voor de reacties die ze van anderen zullen krijgen. Het trieste is dat je daarmee langzaam dat pure innerlijke stemmetje dat je ooit had doodt.

De ware reden waarom zo veel mensen bang zijn om vrij te communiceren en waarom ze hun ware gedachten achterhouden, hangt af van wat er in hun onderbewuste brein is opgeslagen. We hebben allemaal bepaalde ‘blokkades’ in ons onderbewustzijn die ons ervan weerhouden te zijn wie we willen zijn. Die blokkades worden bad clusters genoemd – en ze zijn heel makkelijk op te ruimen. Maar daarover meer in volgende blogs…

Maar het punt is: ons unieke ‘ik’ ligt in essentie in het begrijpen van ons ware ik – en dat is niet wie we denken dat we zijn – of wie we zouden willen zijn – maar wie we werkelijk in onze kern zijn.

Als we dit feit tot zijn meest simpele vorm zouden terugbrengen, zou het er als volgt uitzien:

Ik heb het er in mijn vorige post al over gehad dat ons onderbewustzijn bijna 1 miljoen keer meer informatie verwerkt dat we ons ooit bewust worden. En op basis van de natuurwetten, is er GEEN oorzaak zonder gevolg. Geen functie zonder doel; geen cel, orgaan of weefsel in ons lichaam leeft zonder reden.

Dus waarom heeft je onderbewustzijn die enorme hoeveelheid gegevens nodig als we ze ons niet eens bewust kunnen herinneren? Omdat we zonder die enorme hoeveelheid gegevens geen bewustzijn zouden hebben! Ons onderbewustzijn heeft deze informatie nodig voor de vorming van ons denken en onze beslissen over hoe we ons leven vormgeven. Om ons te beschermen levert het de ingrediënten aan die we bewust gebruiken om onze geloofsovertuigingen te vormen. Op basis van die geloofsovertuigingen vormen we onze meningen en die zijn allemaal gebaseerd op onze ervaringen in het verleden.

Ons onderbewustzijn duwt ons weg van pijn, wat de oorzaak van die pijn ook is. En een goed begrip van de werkwijze van het onderbewustzijn helpt ons bij ons ware ik te komen en ons leven te vormen of een veel effectievere en gezondere manier.

Ons onderbewustzijn klinkt als zo’n enge plek waarvoor we ons willen verstoppen. Omdat we er niet zeker van zijn wat daar allemaal verborgen is. Maar je hebt de informatie die op die onbekende plek ligt allang ervaren. De informatie die daar ligt opgeslagen communiceert elke seconde van de dag met je bewustzijn. En het is net zo goed deel van jou als de vingers aan je hand of de tenen aan je voet. Het enige verschil is dat je het niet kunt zien maar wel voelt in je lichaam! En als je jezelf het plezier gunt om die onbekende plek te betreden, zul je zien dat de antwoorden op de vragen die je altijd al had daar gewoon liggen. Ze liggen er kant en klaar op je te wachten.

Je unieke ik, die jou werkelijk anders maakt dan ieder ander mens op deze planeet, zal zich aan je presenteren als het prachtigste cadeau dat je ooit hebt gekregen.

Waarom zou je als ieder ander zijn als je JIJ kunt zijn?

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen