Iedereen is uniek. Komt deze uitspraak je bekend voor? En vraag je je wel eens af wat het nu precies is dat je uniek maakt?

Klik op de bovenstaande foto.

Goede eigenschappen versus negatieve eigenschappen

Het zijn jouw specifieke eigenschappen die je onderscheiden van anderen.
Je persoonlijkheid: al je eigenschappen met je eigenaardigheden, je rituelen en gewoonten die jou typisch jou maken!
De meeste mensen willen dat anderen van ze houden zoals ze zijn. Opmerkelijk is dat ze vaak te bescheiden zijn om hun goede eigenschappen te benoemen, terwijl ze wel in staat zijn hun slechte eigenschappen en gewoonten kenbaar te maken. Herken jij je daarin?
Ben je het met me eens dat je meer kracht uitstraalt wanneer je zelfbeeld in balans is dan wanneer je de nadruk legt op je negatieve kwaliteiten? Dat wat je uitstraalt naar anderen is een reflectie van de manier waarop jij jezelf waarneemt. Het is ok om sceptisch naar jezelf te zijn, het houdt je met beide benen op de grond en stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. 🙂 Maar als je zelfbeeld niet in balans is omdat je alles wat je doet bekritiseert en er vraagtekens bij plaatst doe je jezelf tekort en kun je nooit uitdragen wie je werkelijk bent!
Een negatief zelfbeeld put je uit en kan lijden tot ernstige gezondheids- en relatieproblemen. Door meer inzicht te krijgen in hoe je hersenen werken leer je hoe je je jouw verlegenheid en onzekerheid te boven kunt komen en hoe je een zelfbeeld creëert dat in balans is.

Een ‘inspirerende’ oefening

Ben je in voor een uitdagende oefening die je zelfbeeld kan doen helpen groeien? Het gaat als volgt: schrijf al je goede kwaliteiten op. Het gaat hierbij om de kwaliteiten die je zelf goed vindt en de kwaliteiten waarvan anderen je hebben verteld dat ze je erom waarderen. Het is belangrijk dat je alles wat er in je opkomt opschrijft, zonder je te laten beperken door je bescheidenheid.
Je zal je hierdoor bewust worden dat je mensen hebt geïnspireerd. Zij hebben deze eigenschappen van je opgemerkt en deze hebben hen aan het denken gezet.
Maak ook een lijstje van mensen die jou inspireerden. Schrijf hierbij ook op hoe zij dit deden.
Welke mensen zeiden de juiste woorden op het juiste moment om je aan te moedigen of je te helpen om over een probleem of twijfel heen te komen? Wie hebben je geholpen om de volgende stap te nemen? Wie inspireerden je om een belangrijke beslissing te maken of dingen succesvol te voltooien? En op welke manier deden ze dat?
Dit zal jou weer extra ideeën en tools geven om anderen te inspireren!

Kleine dingen hebben effect

Vaak is er helemaal niet zoveel nodig om een ander te inspireren. Een helpende hand bieden zonder dat iemand er om vraagt, een telefoontje, een e-mail, een kaartje, het kan van alles zijn. Gewoon om die ander te laten weten dat je denkt aan hem of haar.
Soms komt dat precies op het goede moment. En soms is alleen al er zijn voor die ander, zonder iets te zeggen, het juiste om te doen.
We hebben elkaar allemaal nodig en in de meeste gevallen zijn het de kleine dingen, de dingen die zo gemakkelijk zijn om te doen, die we vergeten. We verlangen allemaal naar het gevoel dat we niet alleen zijn; de zekerheid dat er altijd iemand voor ons is.
Wie zijn de mensen die in jou geloven, die je zien op de manier zoals je bent en je accepteren zoals je bent en niet slechts een deel van jou?
Ik hoop van harte dat je verschillende mensen in je leven hebt of zult vinden die daaraan voldoen.

Een win-winsituatie

Als je de uitdaging aan wilt gaan, heb ik nog een oefening voor je! Vraag een goede vriend(in) of gezinslid om jouw karakter te omschrijven.
Je zult merken dat er allerlei positieve eigenschappen en kwaliteiten worden opgenoemd. Misschien wordt dit wel geïllustreerd door leuke anekdotes uit je verleden om deze kwaliteiten te bevestigen. 😉
Het resultaat is een win-winsituatie. Ik durf te wedden dat je hierdoor op een positieve(re) manier naar jezelf gaat kijken! Ook als er een wat minder goede eigenschap van je wordt genoemd, is het in je voordeel. Waarom? Omdat je de mogelijkheid krijgt om jezelf hierin te verbeteren.
Het komt je ontwikkeling eigenlijk alleen maar ten goede.
Nadat je je bewust bent geworden van je unieke eigenschappen kun je ze ontwikkelen zodat je het optimale uit jezelf kunt halen en anderen weer kunt inspireren.

Hoe wil jij je tijd en energie besteden?

Heb jij het gevoel nooit goed genoeg te zijn voor anderen en heb je meer oog voor negatieve eigenschappen van jezelf dan positieve eigenschappen? Ben je altijd druk met delen en geven aan anderen? Krijg je voldoende terug van deze mensen? Als het antwoord nee is vraag jezelf dan af of dit de juiste mensen zijn om je tijd en energie in te steken.

Had je moeite met de oefeningen in deze blog? Maak je geen zorgen, je hebt door het lezen van deze blog al nieuwe inzichten gekregen!  Realiseer je dat we niet zijn geboren met negatieve gevoelens en saboterende overtuigingen over onszelf.  Ze zijn ontstaan gedurende ons leven. Regelmatig verwijs ik in mijn blogs naar het inspirerende boek ‘Innerlijke Macht’. Hierin wordt goed uitgelegd hoe deze saboterende processen zijn ontstaan en belangrijker: hoe je een negatief zelfbeeld kunt transformeren in een positiever zelfbeeld, zodat je meer in balans bent.

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

0

Je winkelwagen