Wat voel je in je lichaam wanneer je naar bovenstaande foto kijkt?

Als chocolade fan loopt het water me in de mond en verschijnt er een big smile op mijn gezicht! Alleen al de gedachte om een grote hap te nemen van deze heerlijk uitziende cupcake: het knapperige geluid van het bijten in de chocoladevlokken die vervolgens in je mond smelten… en dan het verrassende gevoel wanneer je een hap van de cake neemt en de stroperige caramel proeft! Mmm ik krijg nu echt trek! Mijn maag begint al te knorren en ik twijfel zelfs om in de auto te springen en er eentje te halen!
Als je helemaal niet van chocola, cake of caramel houdt, zul je natuurlijk totaal andere gevoelens ervaren…

‘Plaatjes’ en hun fysieke reacties

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het mogelijk is dat alleen al door het zien van een foto zoals hierboven, je allerlei lichamelijke sensaties ervaart? Je hersenen leggen verbindingen met de afbeelding door je voorgaande ervaringen met het eten van chocola, cupcakes, caramel, etc. Deze ervaringen bevatten niet alleen ‘plaatjes’ (beelden) hiervan maar ook gevoelens die de fysieke reacties creëerden op het moment dat je deze dingen at. Door het activeren van deze plaatjes in je onderbewustzijn worden de gevoelens (fysiologische commando’s) die daaraan verbonden zijn uitgevoerd. Dit veroorzaakt de fysieke reacties zoals de aanmaak van speeksel (‘water in de mond’) en een glimlach bijvoorbeeld.

Je hebt geen controle over deze fysieke reacties omdat je onderbewuste brein deze veroorzaakt door fysieke commando’s die zijn toegevoegd aan geactiveerde plaatjes van cupcakes (of chocola, cake, etc.) uit je verleden. Je onderbewustzijn denkt of voelt niet. Het werkt als een stimulus-responsmachine, vergelijkbaar met een computer (er is input die wordt geanalyseerd en dat resulteert in output).

De reacties in je lichaam worden veroorzaakt door vergelijkbare observaties en ervaringen uit je verleden die zijn opgeslagen in je onderbewustzijn en die nu actief zijn geworden. Je lichaam zal er onmiddellijk op reageren, zonder dat jij daar controle over hebt. Dit proces is gebaseerd op de strikte ‘taalregels’ van het onderbewustzijn en het zal nooit van deze regels afwijken (maar meer hierover meer in een van mijn volgende blogs). Waarnemingen worden verwerkt aan de hand van deze regels en emoties worden actief en verbonden aan alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft of aanraakt.

Waarnemen van mensen

Deze regels gaan ook op voor hoe je mensen waarneemt. Ken je dat gevoel dat je alleen al bij het zien van een persoon gelijk een oordeel hebt of diegene wel of niet leuk is?

Je brein analyseert automatisch elk detail over hem/haar aan de hand van vergelijkingsmateriaal uit je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn verwerkt gemiddeld een miljoen keer zoveel zintuiglijke gegevens dan je ooit waar zult nemen in het bewuste deel van je brein.

Het zal niet alleen jouw algemene beeld van die persoon analyseren, maar elk detail zoals gezichtsuitdrukkingen, stemgeluid, woordgebruik, bewegingen, mond, ogen, wenkbrauwen en nog veel meer. Je onderbewuste zal uit een enorme hoeveelheid geactiveerd, onderbewust vergelijkingsmateriaal de meest belangrijke beelden selecteren en de daaraan gekoppelde gevoelens uitvoeren.

Oefening

We hebben vijf externe zintuigen die een rol spelen in hoe we interpreteren en voelen wat we waarnemen, vandaag focussen we ons op een daarvan: onze ogen.
Ik heb een oefening voor je om de kracht van je eigen onderbewustzijn te ervaren.
Kijk eens naar onderstaande foto’s. Ga er niet naar staren maar blijf gericht kijken tot je gewaar wordt hoe je lichaam hierop reageert.
* Word je bewust van wat je voelt in je lichaam.
* Waar in je lichaam voel je iets?
* Wat is het precies dat je daar voelt?
* Wanneer je je bewust bent hoe je lichaam reageert, ga dan naar het volgende plaatje en stel jezelf de vragen opnieuw.

 

Voelde je het verschil tussen het ene en het andere plaatje? Sommige mensen voelen dit erg duidelijk en sommige mensen voelen bijna niets. Dit heeft voor een heel klein gedeelte te maken met onze unieke genen maar er is nog een andere veel belangrijkere reden voor; daarover in een volgende blog meer.

Ik hoop dat je het een boeiende oefening vond.
Ik zit nog steeds met m’n gedachten bij die cupcake dus ik spring in de auto auto en trakteer mezelf! 😀

Ingrid Schabbing
PMA Master Coach
Director of Coaching at the PMA Institute
Ingrid@PMAMinded.nl 

image

 

 

 

0

Je winkelwagen